TriniTuner.com  |  Latest Event:  

Forums

xtrail problems

Tuning advice, problems and troubleshooting

Moderator: 3ne2nr Mods

User avatar
neals
Chronic TriniTuner
Posts: 552
Joined: December 4th, 2010, 12:17 pm
Location: on the left lane

xtrail problems

Postby neals » December 26th, 2013, 8:19 pm

hai guys. so i was driving along the highway, and suddenly my rpm drop to 1000 and then the van cut off. i tried starting back, at best it stayed on for 1-2 seconds and cut off again. rough idle never making it to 750rpm and cuts off...

air filter clean, no blown fuses. no bad gas/ actually has gas..
belt still attached.

im at a loss. any help please

Advertisement
User avatar
neals
Chronic TriniTuner
Posts: 552
Joined: December 4th, 2010, 12:17 pm
Location: on the left lane

Re: xtrail problems

Postby neals » December 27th, 2013, 6:43 am

bump.

User avatar
Strugglerzinc
punchin NOS
Posts: 3609
Joined: July 1st, 2005, 11:11 am
Location: Second star to the right.

Re: xtrail problems

Postby Strugglerzinc » December 27th, 2013, 1:08 pm

What did the scan show?

dyna9275
3NE 2NR for life
Posts: 121
Joined: July 9th, 2009, 6:08 pm
Contact:

Re: xtrail problems

Postby dyna9275 » December 27th, 2013, 1:10 pm

Sounds like you overheated

User avatar
neals
Chronic TriniTuner
Posts: 552
Joined: December 4th, 2010, 12:17 pm
Location: on the left lane

Re: xtrail problems

Postby neals » December 30th, 2013, 11:42 am

um i did some trouble shooting myself. got error 0120 - TPS A circuit malfunction- any idea how to fix it?

User avatar
Strugglerzinc
punchin NOS
Posts: 3609
Joined: July 1st, 2005, 11:11 am
Location: Second star to the right.

Re: xtrail problems

Postby Strugglerzinc » December 30th, 2013, 3:29 pm

Unless its a broken harness, it is unlikely you can repair a TPS. The XTrail has electronic throttle control.

Search P0120 on youtube. There is actually a video on the QR. Dunno how valid it is.

User avatar
neals
Chronic TriniTuner
Posts: 552
Joined: December 4th, 2010, 12:17 pm
Location: on the left lane

Re: xtrail problems

Postby neals » January 1st, 2014, 7:18 am

um, changes tps, still got problem. van backfires when it starts now right as it shuts back off on its own... checked fuel pumps, changed that. still same problem, checked plugs and coils and they are good... any ideas?

User avatar
Tired Accord
Chronic TriniTuner
Posts: 686
Joined: October 3rd, 2005, 2:51 pm
Location: Trying to sell this tired Accord

Re: xtrail problems

Postby Tired Accord » January 23rd, 2014, 12:44 pm

Yow breads. Did you get this sorted yet? I have an Xtrail too - so I'm curious.

TYRE KING.
Riding on 13's
Posts: 6
Joined: February 4th, 2012, 9:03 pm

Re: xtrail problems

Postby TYRE KING. » January 23rd, 2014, 1:12 pm

Did u check Crank shaft sensors.mines use to cut off while driveing and I change both top and bottom and that solve it

User avatar
hong kong phooey
punchin NOS
Posts: 2956
Joined: July 10th, 2006, 8:37 am
Location: ah lorse

Re: xtrail problems

Postby hong kong phooey » January 27th, 2014, 12:23 pm

Try resetting the ECU
if it backfiring make sure you put back the plugs and coil wires correctly
Tyre king i was also thinking along this line but normally f the crank shaft starts to go as you said you can start back and go again.
check also your MAF sensor

abc
3NE 2NR for life
Posts: 115
Joined: July 5th, 2011, 2:33 pm
Location: South

Re: xtrail problems

Postby abc » February 2nd, 2014, 9:02 pm

Cam & Crank shaft sensors.....

User avatar
*$kїđž!™
TriniTuner 24-7
Posts: 11046
Joined: December 25th, 2006, 2:58 pm
Location: VIP SECTION

Re: xtrail problems

Postby *$kїđž!™ » February 12th, 2014, 7:41 pm

abc wrote:Cam & Crank shaft sensors.....

I dont like nissan for this....seems like nissan cars all have a problem with these sensors...

User avatar
MON$TER AUDIO
Ricer
Posts: 18
Joined: January 31st, 2012, 4:20 pm

Re: xtrail problems

Postby MON$TER AUDIO » February 14th, 2014, 12:54 pm

cam and crank sensors..... Change both, cant change one...

User avatar
neals
Chronic TriniTuner
Posts: 552
Joined: December 4th, 2010, 12:17 pm
Location: on the left lane

Re: xtrail problems

Postby neals » February 24th, 2014, 11:04 pm

changed both... still was giving trouble to start... mechanic a valve got stuck open from c'arbon build up' were his words i think

User avatar
Ted_v2
TriniTuner 24-7
Posts: 11211
Joined: March 30th, 2010, 8:58 pm

Re: xtrail problems

Postby Ted_v2 » February 25th, 2014, 12:09 am

Possible.
Take out the head and see if that's the problem.
You can manually turn the engine and see if the valves move probably

User avatar
FullStop
punchin NOS
Posts: 3199
Joined: August 11th, 2007, 8:47 pm

Re: xtrail problems

Postby FullStop » March 2nd, 2014, 9:08 pm

An engine leakdown test can verify whether or not you have a stuck valve.
viewtopic.php?f=6&t=553785

portugeseking
Riding on 13's
Posts: 6
Joined: June 8th, 2008, 6:06 pm

Re: xtrail problems

Postby portugeseking » December 25th, 2015, 12:28 pm

I'm having same problem

trini iceman
Trinituner Peong
Posts: 461
Joined: January 12th, 2013, 1:14 pm

Re: xtrail problems

Postby trini iceman » December 25th, 2015, 10:52 pm

Probably solved or sold by now but valve is a good bet compression/leak down test.

User avatar
neals
Chronic TriniTuner
Posts: 552
Joined: December 4th, 2010, 12:17 pm
Location: on the left lane

Re: xtrail problems

Postby neals » February 12th, 2016, 8:09 pm

trini iceman wrote:Probably solved or sold by now but valve is a good bet compression/leak down test.

lol funny enough, the mechanic said 'the valve got stuck open' ... after changing tps, changing fuel pump.

foxmileroba
Riding on 13's
Posts: 14
Joined: January 31st, 2016, 5:25 am
Contact:

Re: xtrail problems

Postby foxmileroba » February 28th, 2016, 9:38 am

cam and crank sensors..... Change both, cant change one

trini iceman
Trinituner Peong
Posts: 461
Joined: January 12th, 2013, 1:14 pm

Re: xtrail problems

Postby trini iceman » February 28th, 2016, 12:30 pm

foxmileroba wrote:cam and crank sensors..... Change both, cant change one

If you have confirmed that either is bad you can change it unless they are in a single unit.

Advertisement

Return to “AUTOMOTIVE TECH”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests