TriniTuner.com  |  Latest Event:  

Forums

RB20DET not idling when AFM plugged in

Sunny to Skyline - SR20, CA18, RB20-26, VG30 etc.

Moderator: 3ne2nr Mods

halfbreed
Sweet on this forum
Posts: 267
Joined: January 4th, 2005, 8:35 pm
Location: POS
Contact:

RB20DET not idling when AFM plugged in

Postby halfbreed » January 3rd, 2008, 7:58 pm

trying to get this swap completed but the damn thing takin forever.
today we got the engine started and idling only after unplugging the air flow meter. y is it as soon as its plugged in, the engine cuts off?? and without it, the engine idles nicely, kinda high rev but otherwise really smooth.
any suggestions??

Advertisement
User avatar
Conrad
punchin NOS
Posts: 4121
Joined: June 15th, 2006, 7:38 am
Location: 3NE2NR

Postby Conrad » January 3rd, 2008, 8:27 pm

Google it. I believe their is a tutorial as well as a vid on youtube about this. Can't remember but I'll look it up.

User avatar
katurbobeast
Trinituner Peong
Posts: 428
Joined: November 30th, 2004, 11:51 pm
Location: Trinidad
Contact:

Postby katurbobeast » January 7th, 2008, 6:54 pm

check IAC......idle air control....

DJ Nexxus
Chronic TriniTuner
Posts: 631
Joined: December 30th, 2006, 10:38 pm
Location: Pushing through the event horizon

Postby DJ Nexxus » January 8th, 2008, 6:31 am

Breed I was doing some research and I found that if the ecu senses a problem with the reading comming from the AFM (or any other sensor for that matter) it reverts back to the last known working setting (or reading) for that sensor, ie: when you unplug the AFM it sends the ECU into failsafe mode alowing the engine to operate
BUT not efficently.... take a look at the AFM module or wiring going back to the ECU from the AFM....that's all I can think of right now

User avatar
fafrumlosin
punchin NOS
Posts: 2982
Joined: April 22nd, 2003, 3:28 pm
Location: the valley
Contact:

Postby fafrumlosin » January 8th, 2008, 1:27 pm

chances are you have a faulty AFM try another one

User avatar
Anil_Sooknanan
30 pounds of Boost
Posts: 2674
Joined: November 16th, 2006, 8:28 pm
Location: Freeport
Contact:

Postby Anil_Sooknanan » January 8th, 2008, 7:25 pm

try this first !!!! spray a lil cab spray in the intake first with the AMF connected then start it if it starts i'll tell you your problem!

Sundar
Riding on 17's
Posts: 1372
Joined: July 5th, 2012, 12:33 pm
Location: Rock Road
Contact:

Re: RB20DET not idling when AFM plugged in

Postby Sundar » November 16th, 2020, 12:09 pm

Hey guys, Does the IACV step up the Idle speed when the A/C is switched on?

User avatar
Dave
3NE 2NR Moderator
Posts: 15680
Joined: April 22nd, 2003, 8:07 am
Location: playing with above and below
Contact:

Re: RB20DET not idling when AFM plugged in

Postby Dave » November 16th, 2020, 12:38 pm

That's the idea

User avatar
Ted_v2
TriniTuner 24-7
Posts: 11242
Joined: March 30th, 2010, 8:58 pm

Re: RB20DET not idling when AFM plugged in

Postby Ted_v2 » November 19th, 2020, 8:16 am

yes.

i ran a wire from the compressor straight to the idle unit in a rb25 once for that same reason, the original wire went dead or broke or something

Sundar
Riding on 17's
Posts: 1372
Joined: July 5th, 2012, 12:33 pm
Location: Rock Road
Contact:

Re: RB20DET not idling when AFM plugged in

Postby Sundar » November 19th, 2020, 3:24 pm

Ted_v2 wrote:yes.

i ran a wire from the compressor straight to the idle unit in a rb25 once for that same reason, the original wire went dead or broke or something

I feel I'll do the same, my engine doesn't idle up when the a/c cycles on and i get the earth on pin 9, which supposed to activate and pwm the AAC valve.

User avatar
Ted_v2
TriniTuner 24-7
Posts: 11242
Joined: March 30th, 2010, 8:58 pm

Re: RB20DET not idling when AFM plugged in

Postby Ted_v2 » November 19th, 2020, 7:37 pm

i wonder if thats the trigger, and a 12v is always supplied to it?

Advertisement

Return to “NISSAN”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests