TriniTuner.com  |  Latest Event:  

Forums

The Official CS Lancer Thread!

Mitsu Lancer, Evo, GSR, MIVEC, 4G**, GDI, Galant, Outlander, L200 Sportero/Triton etc.

Moderator: 3ne2nr Mods

User avatar
30hz
Sweet on this forum
Posts: 267
Joined: August 15th, 2008, 7:20 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby 30hz » August 16th, 2017, 4:17 pm

so.....

mechanic was changing out head on my 2003 cs3 4g18 sohc efi
camshaft gear/sprocket/pulley broke :(
cant find any for sale on classifieds

anyone here have links to find one, or can give me a part number???????

Advertisement
User avatar
BoostJunkieXL
Sweet on this forum
Posts: 330
Joined: August 31st, 2008, 9:39 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby BoostJunkieXL » August 18th, 2017, 4:04 pm

30hz wrote:so.....

mechanic was changing out head on my 2003 cs3 4g18 sohc efi
camshaft gear/sprocket/pulley broke :(
cant find any for sale on classifieds

anyone here have links to find one, or can give me a part number???????



2954982 Mik

User avatar
30hz
Sweet on this forum
Posts: 267
Joined: August 15th, 2008, 7:20 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby 30hz » August 18th, 2017, 9:01 pm

BoostJunkieXL wrote:
30hz wrote:so.....

mechanic was changing out head on my 2003 cs3 4g18 sohc efi
camshaft gear/sprocket/pulley broke :(
cant find any for sale on classifieds

anyone here have links to find one, or can give me a part number???????



2954982 Mik

thanks

but got it already

jason1984
Street 2NR
Posts: 47
Joined: August 6th, 2009, 2:33 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby jason1984 » August 23rd, 2017, 7:53 pm

Anybody know where I can get a thermostat for the 4G18 engine??? I checked most of the stores in the west and even diamond motors but nobody have any

User avatar
30hz
Sweet on this forum
Posts: 267
Joined: August 15th, 2008, 7:20 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby 30hz » August 24th, 2017, 10:30 pm

jason1984 wrote:Anybody know where I can get a thermostat for the 4G18 engine??? I checked most of the stores in the west and even diamond motors but nobody have any

Gobins, St Augustine
$300

fneelav
Ricer
Posts: 16
Joined: February 20th, 2015, 10:59 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby fneelav » August 30th, 2017, 3:15 am

My Lancer CS2A is running 110,000 km and engine is 4g15.
Now it seems, fuel consumption has increased with little engine vibration, and its smells unburned fuel from exhaust.
Do I need to replace MAP & Oxygen Sensor?
Thanks in advance.

User avatar
Kronik
Shifting into 6th
Posts: 2023
Joined: July 23rd, 2004, 9:37 pm
Location: Central
Contact:

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Kronik » August 30th, 2017, 6:31 am

Clean airflow, check/change spark plugs and air filter. But oxygen sensor is a culprit too

fneelav
Ricer
Posts: 16
Joined: February 20th, 2015, 10:59 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby fneelav » August 30th, 2017, 12:17 pm

Kronik wrote:Clean airflow, check/change spark plugs and air filter. But oxygen sensor is a culprit too

Thanks, but how can I detect faulty oxygen sensor?

User avatar
Dave
3NE 2NR Moderator
Posts: 14386
Joined: April 22nd, 2003, 8:07 am
Location: playing with above and below
Contact:

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Dave » August 30th, 2017, 12:19 pm

The output voltage range is the confirmation if it is on its way out before the throwing of the check engine light.

User avatar
fwape
Street 2NR
Posts: 53
Joined: July 19th, 2011, 11:49 am
Location: St. Lucia

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby fwape » September 6th, 2017, 3:39 pm

Need a lil advise from y'all fellas here. I have a 2005 CS3A 4G18 lancer that hsa been operating really bad when the A/C is on. when i idling in drive that shaking and making this kinda thunderous noise whenever the compressor switch, which is like every 10-15 seconds or so and the RPMs drop erratically. it usually idles at aroung 850-900 RPM but when the shate happening it just dropping to 600-700 and back up again.
Man that does be so bad i have to always put it in neutral when i idling in traffic. if i turn off the A/C all is well. I checked with one of my trusted mechanics who told me my idle control is off and just need to be readjusted but to me that not right. and since it blowing cold i doubt my compressor or condenser faulty. So what y'all think it could be? and thanks in advance.

User avatar
Jade_Inc.
Chronic TriniTuner
Posts: 605
Joined: February 18th, 2010, 7:18 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Jade_Inc. » September 6th, 2017, 6:14 pm

Iacv needs changing... There is nothing to adjust on the iacv.. What u can do as a temporary fix, on the throttle body, there is an 8mm nut under the X cable. You can adjust that Lil bolt to suit.. The downside to it, the idle wud be high when on park or neutral

User avatar
fwape
Street 2NR
Posts: 53
Joined: July 19th, 2011, 11:49 am
Location: St. Lucia

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby fwape » September 7th, 2017, 12:05 pm

Jade_Inc. wrote:Iacv needs changing... There is nothing to adjust on the iacv.. What u can do as a temporary fix, on the throttle body, there is an 8mm nut under the X cable. You can adjust that Lil bolt to suit.. The downside to it, the idle wud be high when on park or neutral

Thanks for the quick response. I will let my mechanic know and see if he can make this happen. you wouldn't happen to know the part number for the IACV by any chance? and just double checking that changinf this one thing go make all the difference?!?!?!? boy vehicles can really geh on like an ole granny sometimes yes.

User avatar
Dave
3NE 2NR Moderator
Posts: 14386
Joined: April 22nd, 2003, 8:07 am
Location: playing with above and below
Contact:

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Dave » September 7th, 2017, 1:11 pm

You can try the scrap and clean iacv just to see if that can alleviate your issue.

nissan4life
Chronic TriniTuner
Posts: 500
Joined: April 10th, 2011, 1:53 pm
Location: 3NE2NR is my LIFE

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby nissan4life » September 7th, 2017, 1:57 pm

fwape this has been covered many times before, DO NOT adjust the idle screw especially when you have a mechanic that think is a carborated engine he dealing with, These screws are sensitive to the slightest of increments and should only be done with OBD scanner attached while monitoring the adjustments made.

Dave is correct, it can be cleaned
See link here to clean from idlemind
http://www.trinituner.com/v4/forums/viewtopic.php?f=33&t=458785

If this does not work, then replace. If you do a search on this forum you ll come up with the part number, cost of new unit is usually 400 up

User avatar
Jade_Inc.
Chronic TriniTuner
Posts: 605
Joined: February 18th, 2010, 7:18 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Jade_Inc. » September 8th, 2017, 12:32 pm

nissan4life wrote:fwape this has been covered many times before, DO NOT adjust the idle screw especially when you have a mechanic that think is a carborated engine he dealing with, These screws are sensitive to the slightest of increments and should only be done with OBD scanner attached while monitoring the adjustments made.

Dave is correct, it can be cleaned
See link here to clean from idlemind
http://www.trinituner.com/v4/forums/viewtopic.php?f=33&t=458785

If this does not work, then replace. If you do a search on this forum you ll come up with the part number, cost of new unit is usually 400 up

Mine was adjusted when my iacv went bad and I adjusted it back when I installed the new one, the car works just as it did before the iacv went bad

jason1984
Street 2NR
Posts: 47
Joined: August 6th, 2009, 2:33 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby jason1984 » October 6th, 2017, 6:20 pm

Anybody knows where I can get camber bolts for the cs3? Diamond motors don't have any

User avatar
BrotherHood
TriniTuner 24-7
Posts: 8234
Joined: October 20th, 2010, 2:41 pm
Location: Bringing HID & LED to a location near you! 355-3165. 704-5442 (WhatsApp).

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby BrotherHood » October 8th, 2017, 11:11 pm

jason1984 wrote:Anybody knows where I can get camber bolts for the cs3? Diamond motors don't have any

Some alignment shops have them, when you go to align. Quick Service on Wrightson Road supplied and installed on my CS.

jason1984
Street 2NR
Posts: 47
Joined: August 6th, 2009, 2:33 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby jason1984 » October 9th, 2017, 9:29 pm

Some strange ish happening to my CS3, whenever I hold the power window switch my headlights will dim and also my temperature gauge will go up. But when I let go the switch everything would be back to normal, could it be the battery or the alternator going?

nissan4life
Chronic TriniTuner
Posts: 500
Joined: April 10th, 2011, 1:53 pm
Location: 3NE2NR is my LIFE

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby nissan4life » October 17th, 2017, 3:54 pm

^^car sounding like it have blight, tired tell men stop bulling in they car.

This sounds like a electrical problem, very strange that temperature gauge goes up as this is unrelated to anything you doing.

To check battery use a voltmeter, should be below 12volts when not in use and about 14volts when the car is started and the alternator is charging.

Or you could disconnect battery pole when car is on and see if the car cuts off, this is how they test alternator (old school). May not be able to determine if its on its way out.

User avatar
wagonrunner
TriniTuner 24-7
Posts: 12937
Joined: May 18th, 2004, 9:38 am
Location: Distancing myself from those who want to raid the barn but eh want to plant the corn.
Contact:

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby wagonrunner » October 17th, 2017, 5:08 pm

jason1984 wrote:Some strange ish happening to my CS3, whenever I hold the power window switch my headlights will dim and also my temperature gauge will go up. But when I let go the switch everything would be back to normal, could it be the battery or the alternator going?

had similar issues. eventually wouldn't always want to start, until battery died and was replaced.
not happening with new battery, and alternator checked out fine during Lange's tests.

mikhai
Riding on 13's
Posts: 2
Joined: November 2nd, 2017, 8:59 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby mikhai » November 2nd, 2017, 9:14 am

fwape wrote:Need a lil advise from y'all fellas here. I have a 2005 CS3A 4G18 lancer that hsa been operating really bad when the A/C is on. when i idling in drive that shaking and making this kinda thunderous noise whenever the compressor switch, which is like every 10-15 seconds or so and the RPMs drop erratically. it usually idles at aroung 850-900 RPM but when the shate happening it just dropping to 600-700 and back up again.
Man that does be so bad i have to always put it in neutral when i idling in traffic. if i turn off the A/C all is well. I checked with one of my trusted mechanics who told me my idle control is off and just need to be readjusted but to me that not right. and since it blowing cold i doubt my compressor or condenser faulty. So what y'all think it could be? and thanks in advance.


I had the same issue, but solved. Here is my advice.

1) Take out the IAC valve when cleaning throttle body, don't spray anything on the IAC valve!! Clean the air path where IAC valve sits as well.
2) Clean the MAP sensor, this is very easy and more effective than just cleaning the TB itself (and I think it is more effective too).
3) Clean EGR valve. Since IAC valve is removed, EGR is not difficult to remove for cleaning.

Do above 3 things well and I'm sure you can see the different.

To check if IAC working properly, connect the cable back to IAC valve and ask someone to hold it.
The IAC valve will move when you turn the key to ON. If it moves smoothly with quick response, most likely it is still good.

mikhai
Riding on 13's
Posts: 2
Joined: November 2nd, 2017, 8:59 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby mikhai » November 2nd, 2017, 9:26 am

tropi_flakes wrote:Good night people first time cs3 owner here but i think i bought an egg. I purchased one about a week ago for the wife to run around with ( daycare and work same area ) so i know its not gonna get any kind of abuse. The last car she had it 3 years and didn't even make a good 18000k on it. Anyways to sum it up the car works fine when the place is cool or open road, no overheating or anything but as soon as the place is really hot or in traffic and you stop and leave it in drive the car start to idle very very heavy, slap it in neutral and the idle is fine ( car dead silent) soon as you start to roll again and stop same thing heavy idle ( the temp gauge stays on half tho) so no over heating. Both fans are also work very good in the car evrything is fine unless in traffic or better yet if the car is on for more than 2 hours.
Also had one time i felt like there was delay in gearing down when i had to apply brakes suddenly, car came to a complete stop but you still felt the tranny gearing down to first

Engine in the car is the 1.8
Vehicle is a pce glx ( Singapore )


Is the fan always on? Similar things happened to me and it ends up Relay Radiator Cooling Fan Control problem.
Do a search on this part #1355A124 , it uses in Mazda as well. No more high RPM after I change it.

Hassan
Riding on 13's
Posts: 1
Joined: November 4th, 2017, 8:16 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Hassan » November 6th, 2017, 8:26 pm

Newbie here to this site. my problem is best described as copied here-under by Groundcontrol » July 20th, 2014. Has anyone found a solution.

Thanks in advance.

{Okay guys.i have a Local 2004 Mitsubishi lancer CS3.
The car has a standard 4g18 engine with a standard CVT Tranny.
My cars lacks power.Extreme loss of power.
I feel the power there but its like something is holding the car back.
When climbing inclines the cars runs out of power and sometimes won't make it up depending on the incline.And thats with a wide open throttle(pedal to the metal)
In reverse the cars barely moves.
Also if i cold start and i drive it i get this sorta jig saw back and forth feeling from the car until it warms up a bit.
The engine sounds noticably heaver when idling also.
Over the past 4 months i've been trying to tackle this issue but still the problems exists.
First off.There's no check engine light on.The car drives fine when say i'm doing 60 to 80 on the speedo but say if i decide to press for acceleration the car revs out and goes nowhere.The speed barely increases.The engine would rev but no acceleration.
Things i have tried over the past 4 months to diagnose problem include:
Take car the for engine error code scan.
Change transmission oil
Change engine oil
Change air filter
Change plugs
Change valve cover seal rubbers and gaskets.
Clean injectors
Clean throttle body
Change CAM sensor
Change Crank sensor
Change MAF sensor
Clean IAC sensor
Clean TPS sensor
Clean fuel pump filter
Check fuel pressure
Test MAF,IAC,TPS,O2 sensors manually with voltmeter
Manually inspect exhaust for clogg
Remove catalyc converter
Check engine timing.

Everything that was checked or changed or tested is and works within their intended range.No fault codes or faulty sensors.}

User avatar
Jade_Inc.
Chronic TriniTuner
Posts: 605
Joined: February 18th, 2010, 7:18 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Jade_Inc. » November 6th, 2017, 9:50 pm

U didn't change the coil packs... U should change that and make sure the wires are in good condition

User avatar
Black Scorpion
Sweet on this forum
Posts: 343
Joined: March 23rd, 2004, 10:46 am
Location: Trinidad

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Black Scorpion » November 10th, 2017, 8:04 pm

Transmission probably, have one with some of the issues stated but not losing power

fred1266
Chronic TriniTuner
Posts: 532
Joined: June 19th, 2011, 8:52 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby fred1266 » November 11th, 2017, 12:51 pm

transmission had a similiar problem a while back not even sure what my mechanic did to fix it

Arimamassive
Ricer
Posts: 23
Joined: September 16th, 2013, 3:34 pm
Location: I'm not in love with you anymore....i'm in love with a pornstarrr

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby Arimamassive » November 30th, 2017, 9:00 am

Fellas looking for a new Radiator for my Cs3
Where can i get one for a lil 500 or so?

User avatar
PapaC
Riding on 17's
Posts: 1325
Joined: December 13th, 2007, 12:25 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby PapaC » November 30th, 2017, 10:58 am

I replaced my own with a plastic one a couple years ago, bought it by Marud on Union Road Marabella.
Wasn't that expensive from what i remember.

matrixderoche
Riding on 13's
Posts: 10
Joined: March 8th, 2013, 8:17 am

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby matrixderoche » January 13th, 2018, 8:33 pm

alcom2222 wrote:
rique wrote:
alcom2222 wrote:Good evening guys, looking for a fuel sending unit for a cs2 lancer, mines cant fix it have to be replace


last place i got mine was by partsman
contact:680-6646 located san juan
if not you going to have to look bamboo, you wont get this new.


Thanks for the help but I didn't get it by him, I check a few places and still no luck.
Anyone ?
Call 2954982 ask for Mik. He can get it for you

User avatar
PapaC
Riding on 17's
Posts: 1325
Joined: December 13th, 2007, 12:25 pm

Re: The Official CS Lancer Thread!

Postby PapaC » January 14th, 2018, 9:43 am

Where can I get a diagnostic scan this morning in south?

Advertisement

Return to “MITSUBISHI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests