TriniTuner.com  |  Latest Event:  

Forums

QG15 problems/questions

Sunny to Skyline - SR20, CA18, RB20-26, VG30 etc.

Moderator: 3ne2nr Mods

User avatar
*$kїđž!™
TriniTuner 24-7
Posts: 9204
Joined: December 25th, 2006, 2:58 pm
Location: VIP SECTION

Re: QG15 problems/questions

Postby *$kїđž!™ » April 5th, 2012, 1:07 am

guys.....need a lil advice once more.....

started the car in the morning....ac came on as i always use my ac........i left the door open for a minute.........car cutt off.....no prob to restart......

later in the day after work......i started the car .........it idlie fo a minute...then cutt off.........

I went down maracas after with it....and worked liked a charm.....

however today it cutt off again on me as soon as it was started.....

noticed like wen the engine cold...it cutts off......this is unusual for me as i though i had all my bugs sorted out......

plugs were changed 6 mths ago......injectors service a year ago.....can a foul air breather be causing this?......or is my o2 sensor not functioning?........

Advertisement
User avatar
QG
punchin NOS
Posts: 3553
Joined: July 18th, 2006, 9:56 pm
Location: South

Re: QG15 problems/questions

Postby QG » April 5th, 2012, 6:17 pm

Injectors should be serviced at least 2 times a year....try doing a tune up and get your cam or crank sensors looked at as well.

Since you get easy re-start then i don't think you have a bad fuel pump, but it won't hurt to get that checked as well.

User avatar
DSM_05
Riding on 16's
Posts: 1119
Joined: June 23rd, 2007, 6:23 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby DSM_05 » April 5th, 2012, 8:56 pm

Injectors should be serviced at least 2 times a year


Based on who's recommendation or advice? Is this for QG engines alone?

Some of the higher powered cars here (Evos, STi's etc)...might barely even service their injectors to begin with....much less for a bi-annual basis, and most of them continue to put down their power numbers w/o fail.

User avatar
*$kїđž!™
TriniTuner 24-7
Posts: 9204
Joined: December 25th, 2006, 2:58 pm
Location: VIP SECTION

Re: QG15 problems/questions

Postby *$kїđž!™ » April 5th, 2012, 9:00 pm

QG wrote:Injectors should be serviced at least 2 times a year....try doing a tune up and get your cam or crank sensors looked at as well.

Since you get easy re-start then i don't think you have a bad fuel pump, but it won't hurt to get that checked as well.



based on my mileage I dont think i need to service injectors so often....I did change crank and cam sensors late last year.....changed fuel filter also.....

hmmm..the qg15 engines are a headache...

User avatar
DSM_05
Riding on 16's
Posts: 1119
Joined: June 23rd, 2007, 6:23 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby DSM_05 » April 5th, 2012, 9:10 pm

sounds like something to do with your idle circuit/system/control valve (if there is any on those engines).

Remember when you're at idle, the throttle plate is closed, so for the engine to continue idling, there's a small bypass which allows airflow into the engine for continued combustion. Problems with that bypass could cause a rough idle - problem gets worse with a cold start>idle since the car runs at higher rpm for warmup (and possibly richer I think).

i could be wrong about how this system works. I am no mechanic. however, just consider it as something to ask a real mechanic about.

User avatar
*$kїđž!™
TriniTuner 24-7
Posts: 9204
Joined: December 25th, 2006, 2:58 pm
Location: VIP SECTION

Re: QG15 problems/questions

Postby *$kїđž!™ » April 6th, 2012, 3:11 am

changed IACV last year.......thnks..

User avatar
NR8
Riding on 17's
Posts: 1390
Joined: January 14th, 2012, 2:20 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby NR8 » April 14th, 2012, 5:36 pm

Guys does the qg15 & qg16 use the same oil filter and spark plugs?

Also, what size sockets would be needed to remove the spark plugs and oil drain plug? 16mm and 14mm?

I want to start tuning up our cars for myself so any info would be appreciated.

User avatar
DSM_05
Riding on 16's
Posts: 1119
Joined: June 23rd, 2007, 6:23 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby DSM_05 » April 15th, 2012, 8:59 pm

Guys does the qg15 & qg16 use the same oil filter and spark plugs?


Yes.

User avatar
NR8
Riding on 17's
Posts: 1390
Joined: January 14th, 2012, 2:20 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby NR8 » April 15th, 2012, 9:07 pm

^^^ Thanks!

User avatar
NR8
Riding on 17's
Posts: 1390
Joined: January 14th, 2012, 2:20 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby NR8 » April 15th, 2012, 10:44 pm

Also, does the qg oil drain bolt use a crush washer?

User avatar
*$kїđž!™
TriniTuner 24-7
Posts: 9204
Joined: December 25th, 2006, 2:58 pm
Location: VIP SECTION

Re: QG15 problems/questions

Postby *$kїđž!™ » April 15th, 2012, 11:12 pm

why dont u go back your mechanic and let him how u how to change yur oil and advise u of what u gonna need......then next time DIY

User avatar
NR8
Riding on 17's
Posts: 1390
Joined: January 14th, 2012, 2:20 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby NR8 » April 15th, 2012, 11:32 pm

^^ I may still do that. Just double checking to make sure I have the right things before I get down to doing it nah.
I personally have the QG15 so I know which plugs & filters it uses. It's my sister that has the QG16 so I wanted to know if the parts are interchangeable so I could do that one as well.

lmnu
Riding on 13's
Posts: 1
Joined: August 27th, 2011, 11:50 am

Re:

Postby lmnu » March 23rd, 2013, 4:06 pm

axe wrote:no exhaust leaks? when last u cleaned yur throttle chamber? whatabout air filter?



hey can a leaking exhaust make ur check light come on? wingroad with qg15

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » March 24th, 2013, 5:42 pm

Well look how I now find out it has a fuel filter.

Whats the price for a new one? Best I change mine before somethin goes wrong yes

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re:

Postby nervewrecker » March 24th, 2013, 5:46 pm

Strugglerzinc wrote:Checked the filter on Thursday.
Based on everything i was told and saw in the FSM i expected to see some thing that resembled this...

Image

Imagine my surprise when opening the tank to find this...

Image

Image

The pump is bolted inside the tank where i cant get to easily.

Changed the filter and car runs a bit better. Consumption still sux.


What is all that? All I have is a grey metal cap with a rubber plug sealing off the top where the wires enter.
Remove the screws form the cap and then what? That leaves the gas in the tank exposed btw?

User avatar
NR8
Riding on 17's
Posts: 1390
Joined: January 14th, 2012, 2:20 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby NR8 » March 24th, 2013, 9:32 pm

nervewrecker wrote:Well look how I now find out it has a fuel filter.

Whats the price for a new one? Best I change mine before somethin goes wrong yes

Thought was you who made the thread on how to change an N16 fuel filter? A while now I trying to find that thread :? Was even going to message you about it. lol

I paid about $40 for a Sakura similar to the one Strugglerzinc posted so it should be around that price.


nervewrecker wrote:What is all that? All I have is a grey metal cap with a rubber plug sealing off the top where the wires enter.
Remove the screws form the cap and then what? That leaves the gas in the tank exposed btw?

I think the cap you referring to is what's bolted over the fuel pump & float assembly. When you remove it you're suppesed to see the top of this
Image(the flat round piece with the 2 spouts for supply & return, plus a plug). That's the top of the assembly. In my B12 you have to turn the entire ass'ly a little to unlock it, not sure if the N16 is the same. Once it's freed all you have to do is pull it upwards through the opening, et voila.

That's providing your car is the same as the FSM diagram eh. :lol: Strugglerz actual pics rhell different to that diagram...

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » March 24th, 2013, 9:35 pm

I will get the thread just now for you man.
Had no idea the car carries a fuel filter tho.

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » March 24th, 2013, 10:10 pm

viewtopic.php?f=2&t=85942&hilit=filter&start=30

there is the thread with pics of how to get the filter out in the n16 sunny / almera. :)

User avatar
johnlucas(R)
Riding on 13's
Posts: 1
Joined: April 19th, 2012, 7:46 pm
Location: South

Re: QG15 problems/questions

Postby johnlucas(R) » March 27th, 2013, 6:08 pm

bad fuel filter, clogged injectors, tuning and even tire pressure affects gas usage. I guess u have to try until u find the problem. Dat does be stress....gud luck

User avatar
Seeker
3NE2NR is my LIFE
Posts: 864
Joined: April 16th, 2009, 3:29 pm
Location: Chaguanas

Re: QG15 problems/questions

Postby Seeker » April 3rd, 2013, 12:38 pm

I have a Q15 for 5yrs, serviced the injectors once and still going strong. Its an e-throttle. I try to change my oil every 3000kms and I use red line gas treatment every 2mths. I get an average of 450km to 500 km per tank.

I do a lot of driving in all types of conditions (weather & road) and a occasional dash from 120 to 160km/hr when the conditions warrant. The only present problem of an annoying squeaking from the left front wheel while on the move. I think its the rotor disk

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » June 6th, 2013, 12:12 am

Where can I get this fuel filter to buy? QG16, lookign to buy friday.

car not in use meanwhile

User avatar
Ted_v2
TriniTuner 24-7
Posts: 9862
Joined: March 30th, 2010, 8:58 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby Ted_v2 » June 6th, 2013, 7:04 am

nervewrecker wrote:Where can I get this fuel filter to buy? QG16, lookign to buy friday.

car not in use meanwhile


Dave down by power gen in penal has. last time I was there he sold one to someone. Check by him

User avatar
Anil_Sooknanan
30 pounds of Boost
Posts: 2659
Joined: November 16th, 2006, 8:28 pm
Location: Freeport
Contact:

Re: QG15 problems/questions

Postby Anil_Sooknanan » June 7th, 2013, 8:41 pm

nervewrecker wrote:Where can I get this fuel filter to buy? QG16, lookign to buy friday.

car not in use meanwhile

i have for the e-throttle

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » June 9th, 2013, 6:27 pm

It have a difference?

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » June 23rd, 2013, 2:37 pm

ummm....so I replace filter and no start.

was I supposed to depressurize lines first?

edit: donno what the hell I do, someone assist I.

Removed cover, pulled plugs and hoses etc, removed assembly and changed filter. Replaced, now no start. It tumbles but no start, I hearing the pump making noise when I try to tumble but nuffin....

I seeing youtube have something about depressurize lines via removing fuse or something....I didnt do that. Did I screw up? How to fix it?

User avatar
eitech
Shifting into 6th
Posts: 1991
Joined: November 11th, 2006, 10:03 am

Re: QG15 problems/questions

Postby eitech » June 23rd, 2013, 2:56 pm

How many times u tried starting? Remember it's a new filter so fuel would have to be pulled through it first. I remember removing that assembly and it took a while before i start back. Also, ensure u did not mix ip supply and return hoses. Strangely qg15 manual shows you how to release the fuel pressure before changing filter but didn't say how to prime fuel for start.
Last edited by eitech on June 23rd, 2013, 3:15 pm, edited 1 time in total.

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » June 23rd, 2013, 3:01 pm

Tried a few times.

Removed everything again to see if I have to fill the filter with gas *just checking* but when removed it had gas in it (held it up against the light to see).

You depressurized or you just changed and it start?

Image

^^^

Thats the thing-ah-magigs

User avatar
eitech
Shifting into 6th
Posts: 1991
Joined: November 11th, 2006, 10:03 am

Re: QG15 problems/questions

Postby eitech » June 23rd, 2013, 3:17 pm

Nah. I didnt read the depressuring section. I jus remove ting like a mad mad and a lil fuel spit out. But after about three tumbles, i start. Hey did you put back the fuel pump fuse according to procedure?
Last edited by eitech on June 23rd, 2013, 3:45 pm, edited 1 time in total.

User avatar
nervewrecker
TriniTuner 24-7
Posts: 18364
Joined: July 31st, 2007, 2:27 pm
Location: Gone with Leroy mudda, not Paranging though

Re: QG15 problems/questions

Postby nervewrecker » June 23rd, 2013, 3:28 pm

I shall try again after I eat yes.

Its not something important that has to be accomplished today but wil be nice if I could accomplish it.

User avatar
Ted_v2
TriniTuner 24-7
Posts: 9862
Joined: March 30th, 2010, 8:58 pm

Re: QG15 problems/questions

Postby Ted_v2 » June 23rd, 2013, 5:44 pm

I sure you connect those lines wrong lol double check out lemme know if you get thru

Advertisement

Return to “NISSAN”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests