TriniTuner.com  |  Latest Event:  

Forums

CVT flashing light

Sunny to Skyline - SR20, CA18, RB20-26, VG30 etc.

Moderator: 3ne2nr Mods

User avatar
nismotrini
Riding on 13's
Posts: 12
Joined: November 19th, 2004, 2:25 pm
Contact:

CVT flashing light

Postby nismotrini » October 7th, 2005, 8:02 am

Guys, I noticed my dashboard CVT light flashing a few times this morning when i started my car. It flashed for a few seconds then went back to normal. What does this mean or do I even want to know? The car is a Primera Hyper CVT M6

Advertisement
User avatar
flatline
3NE 2NR Spannerator
Posts: 2387
Joined: May 1st, 2004, 2:08 pm
Location: cd /pub | more beer

Postby flatline » October 7th, 2005, 8:24 am

did you get any problems with the ratios changing after the light flashed? Usually indicates a problem with the stepper motor or even a blown CVT fuse. If you haven't changed the CVT oil for the past 40000km, it may be time to do so

User avatar
nismotrini
Riding on 13's
Posts: 12
Joined: November 19th, 2004, 2:25 pm
Contact:

Postby nismotrini » October 7th, 2005, 8:32 am

I noticed a loss in power a few days before at pulloff (at various points of driving). I didn't feel any power loss after the lights stopped flashing on that day. I changed the CVT fluid in January this year, I haven't done 40,000 since. I intend to change the fluid within the next few days. Where can I go to troubleshoot this problem and if I have to, get it sorted out?

User avatar
flatline
3NE 2NR Spannerator
Posts: 2387
Joined: May 1st, 2004, 2:08 pm
Location: cd /pub | more beer

Postby flatline » October 7th, 2005, 8:53 am

try somewhere with a diagnostic tool to hook into the consult port. Masterserv has one. But they may send you by a transmission specialist anyway e.g Charles in Duncan Vge who also has a diagnostic device. Check the fuse first to be sure. (it's one of those under the steering wheel.)

User avatar
RYO3149
3NE 2NR for life
Posts: 237
Joined: October 14th, 2004, 1:53 pm
Location: VE Ready.....Starting MODS>>>

Postby RYO3149 » October 7th, 2005, 1:11 pm

Nismotrini.. Did the CVT Light blink approx. 16 times.. This happened to me, and i had to change the STEPPER motor. At first I lost power while driving, i cycled the power to reset the ECU and then i noticed the CVT Light blinking.
After the car remained in a low gear after that. Is a light I wish never to see again bro.. :(

User avatar
nismotrini
Riding on 13's
Posts: 12
Joined: November 19th, 2004, 2:25 pm
Contact:

Postby nismotrini » October 7th, 2005, 1:40 pm

RYO, it looks like I need to be changing my stepper motor pretty soon. I think I'm experiencing the same thing as you. where/ who/ how much/ how difficult?

User avatar
flatline
3NE 2NR Spannerator
Posts: 2387
Joined: May 1st, 2004, 2:08 pm
Location: cd /pub | more beer

Postby flatline » October 7th, 2005, 1:57 pm

check the fuse first and then have them run the diagnostics to confirm. It IS sounding like the stepper motor, but I have seen symptoms like that occur because of a blown CVT fuse, so just to be sure you are not getting robbed... then you can proceed to your nearest tranny specialist

User avatar
RYO3149
3NE 2NR for life
Posts: 237
Joined: October 14th, 2004, 1:53 pm
Location: VE Ready.....Starting MODS>>>

Postby RYO3149 » October 7th, 2005, 2:01 pm

The Stepper Motor is available at Motorist for approx $900. The mechanic is from Pville (south). Call [765 6364 Rishi]
Its not that difficult to replace but timely, may have to leave your car for about a half day or so.
Will Also need to buy CVT Transmission Fluid to replace. CVT NS-1
I also heard that the replacement motor "supposedly" to be improved meaning more rugged so it should last much longer.

User avatar
RYO3149
3NE 2NR for life
Posts: 237
Joined: October 14th, 2004, 1:53 pm
Location: VE Ready.....Starting MODS>>>

Postby RYO3149 » October 7th, 2005, 2:06 pm

Flatline.. The blown CVT Fuse that you are referring to, could that affect the gear ratios to the point that it remains constantly in one gear??
What are some other symptoms of a blown CVT Fuse???

User avatar
flatline
3NE 2NR Spannerator
Posts: 2387
Joined: May 1st, 2004, 2:08 pm
Location: cd /pub | more beer

Postby flatline » October 7th, 2005, 2:17 pm

RYO, someone I know was experiencing the same symptoms of it being stuck in low gear and it turned out to be the fuse.

Those same symptoms I also experienced myself and took it to Masterserv for diagnostics, thinking I'd definitely have to change the stepper motor. Ran the car and returned zero errors even though it was stuck in 3rd and not accepting manual mode shifting, suring the diagnostic run. They sent me to that person in Duncan Vge, but after I left Masterserv everything worked fine :? Not sure what caused the hiccup, cause I thought i had to replace stepper motor, but that was earlier this year, and it's been fine since :| *knocks on wood*

User avatar
RYO3149
3NE 2NR for life
Posts: 237
Joined: October 14th, 2004, 1:53 pm
Location: VE Ready.....Starting MODS>>>

Postby RYO3149 » October 7th, 2005, 2:35 pm

OK..Well my car remained in a contant low gear.. but it slipped me to check that fuse...
So it is a VERY GOOD idea to check that fuse first..
I have a pardner with a M6 as well. Encountering intermiddent porbs as described by Nismotrini especially after driving for long extended periods. After he cycles the power .. no probs until the car heats up again. [Thas the tricky part]
Flatline ... Your expertise required again...
We checked everyting... and this time we will be leaving Mr. Stepper Motor for last... :)

User avatar
olton
3NE 2NR for life
Posts: 120
Joined: August 18th, 2003, 12:41 pm
Location: Trincity

Postby olton » October 7th, 2005, 9:12 pm

What about the 'no-tools' check?

The procedure is like
- Check for TPS connectivity (optional)
- Warm up the engine
- Turn ignition from ON to OFF two more times, then OFFF
- Turn on in 'P' and verify that the CVT lamp lights for 2 sec
- Turn OFF
- Press the brake, and shift to 'D'
- Turn ignition ON
- Release brake and shift to 'L'
- Fully depress both brake & gas. Do not release, and shift back to 'D'
- Read the lamp

4th flicker out of ten being longer than the others points to the stepper

The full crap is on page AT-25 of the FSM

samchiko
Riding on 13's
Posts: 3
Joined: October 27th, 2009, 6:08 am

Postby samchiko » October 27th, 2009, 9:14 am

RYO3149 wrote:OK..Well my car remained in a contant low gear.. but it slipped me to check that fuse...
So it is a VERY GOOD idea to check that fuse first..
I have a pardner with a M6 as well. Encountering intermiddent porbs as described by Nismotrini especially after driving for long extended periods. After he cycles the power .. no probs until the car heats up again. [Thas the tricky part]
Flatline ... Your expertise required again...
We checked everyting... and this time we will be leaving Mr. Stepper Motor for last... :)


Do you have an idea where I can find the stepper motor, is it inside the gearbox or is elsewhere because I have my car with CVT which remains in low gear and the diagonistic machine is reporting the stepper motor. Please advise

samchiko
Riding on 13's
Posts: 3
Joined: October 27th, 2009, 6:08 am

CVT GEAR BOX

Postby samchiko » October 27th, 2009, 9:26 am

flatline wrote:RYO, someone I know was experiencing the same symptoms of it being stuck in low gear and it turned out to be the fuse.

Those same symptoms I also experienced myself and took it to Masterserv for diagnostics, thinking I'd definitely have to change the stepper motor. Ran the car and returned zero errors even though it was stuck in 3rd and not accepting manual mode shifting, suring the diagnostic run. They sent me to that person in Duncan Vge, but after I left Masterserv everything worked fine :? Not sure what caused the hiccup, cause I thought i had to replace stepper motor, but that was earlier this year, and it's been fine since :| *knocks on wood*


WHERE DO I FIND STEPPER MOTOR ON CVT GEAR BOX?

samchiko
Riding on 13's
Posts: 3
Joined: October 27th, 2009, 6:08 am

STEPPER MOTOR POSITIONING IN THE GEARBOX

Postby samchiko » October 27th, 2009, 9:30 am

RYO3149 wrote:The Stepper Motor is available at Motorist for approx $900. The mechanic is from Pville (south). Call [765 6364 Rishi]
Its not that difficult to replace but timely, may have to leave your car for about a half day or so.
Will Also need to buy CVT Transmission Fluid to replace. CVT NS-1
I also heard that the replacement motor "supposedly" to be improved meaning more rugged so it should last much longer.


PLEASE ADVISE WHRE ABOUT IN THE GEARBOX IS THE STEPPER MOTOR LOCATED

neoc35
Riding on 13's
Posts: 3
Joined: October 16th, 2009, 1:04 am
Location: princes town

Postby neoc35 » November 15th, 2009, 12:23 am

i hear dat man Charles bogus :evil:

User avatar
turbosnail
Chronic TriniTuner
Posts: 563
Joined: May 20th, 2006, 9:38 am
Location: Fear the ban key :)
Contact:

Re: STEPPER MOTOR POSITIONING IN THE GEARBOX

Postby turbosnail » November 15th, 2009, 12:34 pm

samchiko wrote:
RYO3149 wrote:The Stepper Motor is available at Motorist for approx $900. The mechanic is from Pville (south). Call [765 6364 Rishi]
Its not that difficult to replace but timely, may have to leave your car for about a half day or so.
Will Also need to buy CVT Transmission Fluid to replace. CVT NS-1
I also heard that the replacement motor "supposedly" to be improved meaning more rugged so it should last much longer.


PLEASE ADVISE WHRE ABOUT IN THE GEARBOX IS THE STEPPER MOTOR LOCATED


u need to remove tranny sumpan 2 bolts hold the stepper motor

crazyhorse69
Street 2NR
Posts: 87
Joined: November 16th, 2006, 3:20 pm
Location: \couva

Postby crazyhorse69 » November 19th, 2009, 6:47 pm

my cvt light blinking and the tranny feels slugish in reverse and pull of also it sticking onces it reaches 3rd gear......need help plz plz oh it's a lsd m6 cvt tranny in a primera

crazyhorse69
Street 2NR
Posts: 87
Joined: November 16th, 2006, 3:20 pm
Location: \couva

Postby crazyhorse69 » November 22nd, 2009, 1:16 pm

ok just to update my posting got my problem sorted out by anil sooknanan it turned out to be the resistor ontop the tranny was damaged so just changed and back to normal...

User avatar
turbosnail
Chronic TriniTuner
Posts: 563
Joined: May 20th, 2006, 9:38 am
Location: Fear the ban key :)
Contact:

Postby turbosnail » November 22nd, 2009, 1:56 pm

whats this resistor u have a pic

User avatar
krack korn
3NE2NR is my LIFE
Posts: 771
Joined: September 20th, 2005, 9:56 am

Postby krack korn » November 22nd, 2009, 3:44 pm

dropping resistor, its right next to the secondary speed sensor, its metal encased, the main harness clips into a support bracket off of it. Part of it is bent at an angle down and back this is where the harness plug (light grey) enters.

User avatar
2fast4u
Ricer
Posts: 21
Joined: October 31st, 2010, 11:58 am

Re: CVT flashing light

Postby 2fast4u » April 9th, 2011, 7:42 pm

ay fellas i have ah cvt m6 tiptronic tranny in my n16 well i mean bluebird sylphy..It's paired to a qr20 neo di but i realise dat wen i am pulling off d tranny is dead an lazy ,but after pulling off it works fine dat is until i hit d highway an run it at 140-160kmh at 4000-4500rpm,it gives me this jerk an den it,s like the car is accelerating at its own pace an intermittently gearing down by itself..if i pull aside an stop switch off d engine,wait for ah click an den start back up the cvt light starts blinking rapidly for a few moments an den stopps an the car is back to normal..also wen this happens it does not shift into manual mode any help any one?

User avatar
Big Z
3NE 2NR Power Seller
Posts: 2298
Joined: August 11th, 2004, 9:58 pm
Location: 734-7669 Amsoil, Kendall, Luberfiner, Redline, Royal Purple, Valvoline, Fuel Injector Cleaning
Contact:

Re: CVT flashing light

Postby Big Z » April 9th, 2011, 7:58 pm

The blinking CVT light is also known as the "something in the CVT got fuct light".
Which means drive the car to a competent mechanic and let him check the code.
He will then tell you what the possible causes are, and what your options are.

User avatar
redrum
3NE 2NR for life
Posts: 167
Joined: October 30th, 2008, 3:16 pm
Location: Underground !!!

Re: CVT flashing light

Postby redrum » May 3rd, 2011, 3:46 pm

I am currently having the same problems with my cvt m6 tranny, when driving the trannny would race off, and down shifts on its own, when this happens manual mode is non functional, the engine rev's but the car seldom moves.

I would have to turn of the ignition and let the tranny cool down, for at least 15 min before I continue to drive again.

I went to do a car diagnostic scan 3 times and nothing showed up. I know it's not the fuse, because the cvt light blinked exactly 16 times, and I changed the resistor.
The diagnostic guy suggests that it's probably a mechanical problem.I don't think so because the car drives normal afterwards, but with a loss in power.

Any other suggestions? Bye the way the stepper motor is $1400.00 at the motorist. :shock:

User avatar
Tommy 2
Riding on 13's
Posts: 4
Joined: May 7th, 2011, 3:15 pm
Location: El Socorro

Re: CVT flashing light

Postby Tommy 2 » May 7th, 2011, 3:54 pm

I have a P11 Primera with the hyper cvt m6 transmission, and I'm experiencing a problem with the transmission being stuck in the start off position/ratio and not moving from there. The car redlines @ 80 kph and I can't access tiptonic mode. The funny thing is that it doesn't alaways happen, but seems to be happening 90% of the time now.

I had two 'experts' check it out - Jai's Transmission (Aranguez) and Steve (williamsville) - and they both ran diagnostics and suggest that its something electrical/electronic. Steve said it looks like the control box for the transmission, after changing sensors and testing. He says the STEPPER MOTOR and Belt are fine - mechanically nothing is wrong. However, research on the internet all points to the STEPPER MOTOR.

Any advice? My car has been down since March (2 months)

User avatar
redrum
3NE 2NR for life
Posts: 167
Joined: October 30th, 2008, 3:16 pm
Location: Underground !!!

Re: CVT flashing light

Postby redrum » May 9th, 2011, 2:54 pm

Last resort, to replace with new stepper motor! Since the cvt light blinked exactly 16 times before.

Replaced the stepper motor with a brand new one, problem solved....
Last edited by redrum on October 6th, 2014, 10:26 am, edited 2 times in total.

User avatar
2fast4u
Ricer
Posts: 21
Joined: October 31st, 2010, 11:58 am

Re: CVT flashing light

Postby 2fast4u » May 19th, 2011, 10:27 am

i still aint get no sound advice on mine yet will let you all know as soon as i do

User avatar
JesuEric
Sweet on this forum
Posts: 298
Joined: February 4th, 2013, 9:20 am

Re: CVT flashing light

Postby JesuEric » October 5th, 2014, 1:27 pm

hey guys.....I have a M6 CVT trani primera as well and I have this problem where it sticks in a low ratio as well... I dont get any CVT light flashing tho but I think it is because I havent wired up the CVT control box as yet.....now im experiencing a loss in power after 4000 rpm or so is like the engine screaming all into VVL and still lack of power....cud this be stepper motor as well? I heard about cleaning the filter but havent tried it...the powerloss started after i changed trani oil last saturday and it has the correct amount and NS-1 oil in it as well....idk what direction to turn...last night after pressing in VVL it felt like it had a slight jerk to it as well.....

abbow
Chronic TriniTuner
Posts: 583
Joined: June 29th, 2006, 2:30 pm
Location: Around...

Re: CVT flashing light

Postby abbow » October 30th, 2014, 7:27 am

there is a sensor on top of the tranny...look down where your intake pipe bolts onto the throttle body, u'll see a sensor...i think its a speed sensor or turbine sensor...some crap like that...

change that one and see what happens...i did with mine when i had a similar issue and it worked fine.

initially i got 16 blinks from the cvt light indicating speed sensor.

Sasenarine
Ricer
Posts: 27
Joined: June 23rd, 2008, 7:30 am
Location: Chaguanas

Re: CVT flashing light

Postby Sasenarine » December 11th, 2015, 10:52 am

Good day tuners
Seeing as this was posted so long ago, has any one been able to identify the problem and find a solution?

I am experiencing the same problems with my QR20 in P12 Primera

Advertisement

Return to “NISSAN”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest