TriniTuner.com  |  Latest Event:  

Forums

no vtec

Fit, Civic, Integra, CR-V, Accord, Legend - Do NOT post FS or WTB here!!!

Moderator: 3ne2nr Mods

mugen power
Street 2NR
Posts: 61
Joined: June 13th, 2004, 1:06 pm

no vtec

Postby mugen power » December 29th, 2005, 8:32 pm

check light come on and the vtec not working. what can cause this in a eg9?

User avatar
scientist
3NE2NR is my LIFE
Posts: 817
Joined: May 10th, 2003, 12:17 pm
Location: dominica
Contact:

Postby scientist » December 29th, 2005, 9:28 pm

do a CEL diagnostic

User avatar
DrunkenMaster16
Trying to catch PATCH AND VEGA
Posts: 6243
Joined: February 15th, 2004, 11:19 pm
Location: Bush, Beach, Swamp..Repeat.
Contact:

Postby DrunkenMaster16 » December 30th, 2005, 12:25 am

pull the code! then research it :wink:

User avatar
scientist
3NE2NR is my LIFE
Posts: 817
Joined: May 10th, 2003, 12:17 pm
Location: dominica
Contact:

Postby scientist » December 30th, 2005, 2:13 am

Way to check codes on your 92-95 civic.
If you go to passanger side kick panel and raise up the carpet u sould see your ecu. and above your ECU there will be a lil plug. iIts grey. with 2 wires coming out of it. One wire is black with a white stripe and the other is a red with a black strip.. I take a spare piece of thin speaker wire and cut off both ends so that the actual copper of the wire is showion on both ends. i twist up both ends so that they are in a nice point. stick one end of the wire into the fist socket on the plug. The other end of the wire into the other socket. Turn your key to the ON position.. dont start your car. just to the ON position. Watch your check engine light on your cluster. it will flash.. 1 long flash is 10. the quick flashes are one. so if ur CEL goes !.....!!! that is a code 13. !....!....!!!!! code 25. then take the code #'s and hop on this thread and see what it is. i hope i could help you all.

User avatar
scientist
3NE2NR is my LIFE
Posts: 817
Joined: May 10th, 2003, 12:17 pm
Location: dominica
Contact:

Postby scientist » December 30th, 2005, 2:13 am

taken from tegger.com
1 O2A - Oxygen sensor #1
2 O2B - Oxygen sensor #2
3 MAP - manifold absolute pressure sensor
4 CKP - crank position sensor
5 MAP - manifold absolute pressure sensor
6 ECT - water temperature sensor
7 TPS - throttle position sensor
8 TDC - top dead centre sensor
9 CYP - cylinder sensor
10 IAT - intake air temperature sensor
12 EGR - exhaust gas recirculation lift valve
13 BARO - atmospheric pressure sensor
14 IAC (EACV) - idle air control valve
15 Ignition output signal
16 Fuel injectors
17 VSS - speed sensor
19 Automatic transmission lockup control valve
20 Electrical load detector
21 VTEC spool solenoid valve
22 VTEC pressure valve
23 Knock sensor
30 Automatic transmission A signal
31 Automatic transmission B signal
36 traction control found on JDM ecu's
41 Primary oxygen sensor heater
43 Fuel supply system
45 Fuel system too rich or lean
48 LAF - lean air fuel sensor
54 CKF - crank fluctuation sensor
58 TDC sensor #2
61 Primary oxygen sensor
63 Secondary oxygen sensor
65 Secondary oxygen sensor heater
71 random misfire cylinder 1
72 random misfire cylinder 2
73 random misfire cylinder 3
74 random misfire cylinder 4

User avatar
scientist
3NE2NR is my LIFE
Posts: 817
Joined: May 10th, 2003, 12:17 pm
Location: dominica
Contact:

Postby scientist » December 30th, 2005, 2:16 am

Image

User avatar
Cjruckus
Riding on 18's
Posts: 1817
Joined: July 16th, 2005, 11:59 pm
Location: Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

Postby Cjruckus » December 30th, 2005, 2:17 am

Boss Post up there, and it works.

As for the VTEC not engaging, does the EG civic run a Preset map when the Check engine light is on scientist?

User avatar
crazybalhead
TriniTuner 24-7
Posts: 10957
Joined: April 21st, 2003, 9:41 am

Postby crazybalhead » December 30th, 2005, 6:56 am

It depends on what is wrong. Say for eg. the O2 sensor is disconnected, VTEC will still engage but the preset map will be rich.

If something like the vtec solenoid causes the CEL then it will not engage. it really depends.

mugen power
Street 2NR
Posts: 61
Joined: June 13th, 2004, 1:06 pm

Postby mugen power » December 30th, 2005, 10:15 pm

i getting a code 21 vtec solinoid any sugessions on what 2 do?

User avatar
Cjruckus
Riding on 18's
Posts: 1817
Joined: July 16th, 2005, 11:59 pm
Location: Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

Postby Cjruckus » December 31st, 2005, 12:35 am

Solenoid could have gone bad and needs to be replaced.

User avatar
X2
TriniTuner 24-7
Posts: 8650
Joined: April 18th, 2003, 1:54 pm
Location: 3 stories above the Batcave...

Postby X2 » December 31st, 2005, 1:46 am

Sticky this post... good presentation scientist.


First off... do the CEL code routine... also check your oil immediately... low oil pressure will kill vtec and possibly your engine.

Any oil leaks ?

User avatar
De Dragon
TriniTuner 24-7
Posts: 15715
Joined: January 27th, 2004, 3:49 am
Location: Enjoying my little miracles............

Postby De Dragon » December 31st, 2005, 8:01 am

Solenoid could have gone bad and needs to be replaced

Or get a sensor borrowed and see if that is your problem.If it is well then you are certain you need a new one.

User avatar
Silvermike
Riding on 17's
Posts: 1548
Joined: April 24th, 2004, 8:50 pm
Location: Home

Postby Silvermike » December 31st, 2005, 11:17 am

vtec solenoid oil filter clogged?

User avatar
Clerique
Shifting into 6th
Posts: 2190
Joined: October 1st, 2003, 12:07 am
Location: Mordor

Postby Clerique » December 31st, 2005, 11:43 am

Silvermike wrote:vtec solenoid oil filter clogged?


That reminds me! :mrgreen:

User avatar
SMc
punchin NOS
Posts: 3537
Joined: September 18th, 2003, 4:12 pm
Location: reading the forum rules...

Postby SMc » December 31st, 2005, 2:58 pm

silicone is a beyotch when it come to dat^^^ very common problem too

mugen power
Street 2NR
Posts: 61
Joined: June 13th, 2004, 1:06 pm

Postby mugen power » December 31st, 2005, 7:22 pm

no oil leaks the oil was bout 3/4 i top it up take out the solinoid and clean the filter reset the ecu and same problem

User avatar
Silvermike
Riding on 17's
Posts: 1548
Joined: April 24th, 2004, 8:50 pm
Location: Home

Postby Silvermike » December 31st, 2005, 10:23 pm

well the solenoid gone then.
i have one if u interested.

User avatar
Cjruckus
Riding on 18's
Posts: 1817
Joined: July 16th, 2005, 11:59 pm
Location: Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

Postby Cjruckus » January 1st, 2006, 3:13 pm

wtk: Whats the average price for a V-Tec Solenoid?

User avatar
X2
TriniTuner 24-7
Posts: 8650
Joined: April 18th, 2003, 1:54 pm
Location: 3 stories above the Batcave...

Postby X2 » January 1st, 2006, 6:07 pm

well FIRST test the solenoid meng... that doh mean it just gone.

Pull off the connector to the vtec solenoid and hook it up to a + and - power source... you should hear it *CLICK* when power is supplied. If that works... the solenoid is not the problem...you then inspect the switch.

mugen power
Street 2NR
Posts: 61
Joined: June 13th, 2004, 1:06 pm

Postby mugen power » January 2nd, 2006, 8:38 am

well i did what u said x and i heard the click this means it working. where is the switch and how do u test it?

User avatar
Val
12 pounds of Boost
Posts: 2295
Joined: June 9th, 2005, 9:03 am
Location: Trinidad

Postby Val » January 2nd, 2006, 12:25 pm

try to locate a Service Manual for the model of engine you have. That will give you the schematic of the electronic system so you can find the switch. It will also tell you what to look for in a tabulated form. I don't have the manual for the civic, but ask around, I'm sure you can get one. Check Kes_Vtec etc.

User avatar
crazybalhead
TriniTuner 24-7
Posts: 10957
Joined: April 21st, 2003, 9:41 am

Postby crazybalhead » January 4th, 2006, 6:54 am

Take off the solenoid and check the little oil filter, lookls like a strainer. DO NOT PUT SILICONE, change the damn rubber gasket instead if it is worn. When a Honda gives a code it could also be the wiring. Is it an Original SiR? Was a Swap done? If it is the latter there may be a loose wire going to the ECU.

User avatar
trincivic
3NE 2NR for life
Posts: 100
Joined: December 12th, 2003, 12:38 pm
Contact:

Postby trincivic » January 4th, 2006, 12:09 pm

For a stock ecu, vtec engagement depends on speed, rpm and temperature. Also check oil pressure and level. Codes will tell everything except level

mugen power
Street 2NR
Posts: 61
Joined: June 13th, 2004, 1:06 pm

Postby mugen power » January 4th, 2006, 12:13 pm

i checked the filter and gasket it good ,its not an original sir i did a swap. i have to check on the loose wire but i doubt it though. will a slight leak on the base gasket cause it ?a little fumesing

Advertisement

Return to “HONDA”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests